Skannaus kirjeestä, kellertävällä paperilla kaunokirjoitusta.

2. Kirjepaperi on haurasta

Näitä sivuja täytyy käännellä varoen.

Etenkin pinon päällimmäisissä kirjeissä sivuja täytyy kääntää varovasti, ja silti ne välillä omasta painostaan repeävät. Keltaiset sivut on viivoitettu tiuhaan, ja Esterin kirjeet on kirjoitettu tarkkaan, eteenpäintyöntyvällä käsialalla. Hanneksen kirjoitus on harvempaa, kiireisemmän oloista.

Kirjoituksen rytmin voi aavistaa: tuossa menee käsi niin vinhaa vauhtia, että lukeminen on vaikeaa. Tuossa taas on kynää kastettu musteeseen, ehkä pidetty pieni tauko ja muotoiltu sanoja.

Nippujen ohessa jälkipolville on säästynyt jokunen kirjekuori, joihin on taiteltu ystävien ja vanhempien kirjeitä ja valokuvia.

 • Valossa oli jotain valheellista. Kuin aurinko olisi halunnut huiputtaa maan ihmisiä. Se oli kyllä kirkas ja yritti uskotella paistavansa kuin missä tahansa, mutta lapsikin huomasi, ettei se mitään lämmittänyt. Ikään kuin olisi ollut varhainen kesäkuun aamu Nairobissa. Täynnä valoa ja silti viileä. Hailakas kuu leijui taivaalla, sen puu kasvoi täällä oudosti kallellaan.

  Mohammed sytytti savukkeen ja veti sisäänsä vuoroin tuttua tupakkaa, vuoroin vierasta kirpeää ilmaa. Hän piti kättään parvekkeen kylmällä kaiteella ja kuvitteli, kuinka henkäys henkäykseltä tämä outo maa ja ilma hiipivät osaksi häntä.

  – Mohammed, suomalainen (2012)

 • Herttua von Bouchardin reisiluu hankasi kylkiluita auton lavalla, karhean sisalkankaan syleilyssä. Daniel Pietersen-Rosencrantz ajeli rauhallisesti Pemban pikkukaupungin rantakatua, vierellään nukkuva vanhus valkoisessa kaavussa.

  Meri oli korkealla ja pärski asfaltille asti. Lahden toisella puolen salamoi, kalastajien siluetit meloivat sinistä vettä vasten. Nuorukaiset koulupuvuissaan maleksivat tyttöjen käsipuolessa ja liftasivat kyytiin. Daniel ei hidastanut.

  Takapenkillä istui vaitelias mies, lääkäri Zé Marques, yksi Danielin harvoista ystävistä, ja tämän vierellä nainen, iho vaalea kuin Danielin mutta tottumattomuuttaan palanut.

  – Leposija Kilimakitossa (2010)